Može hodati i pričati
11

Predstavljen bionički čovjek od milion dolara

Klix.ba
U Naučnom muzeju u Londonu je predstavljen bionički čovjek od milion dolara koji ima sintetičku krv i najnovije mehaničke proteze. Kreirao ga je tim robotičkih eksperata za novi dokumentarni film televizijske kuće Channel 4 pod nazivom "Kako izgraditi bioničkog čovjeka".

Cijena ovog robota je iznosila tačno milion dolara. Za njegovu izgradnju su korištene najnovije mehaničke proteze, a ima i vještačke bubrege, pankreas, slezenu, dušnik te funkcionalan krvotok. U glavu su mu ugrađene vještačke mrežnjače pa robot može vidjeti objekte ispred sebe. Ugrađeni su mu i kohlearni implantati, kako bi mogao i čuti šta se oko njega dešava. Glava mu je također prekrivena vještačkom kožom.

Robot posjeduje i vještačku inteligenciju, kao i sistem za govor, što mu omogućava da razumije jednostavne rečenice i odgovara na pitanja. Dakle, ovaj robot može hodati i pričati, a kaže da mu je ime Rex, prenosi Sky News.

Cilj izgradnje ovog robota je bio pokazati koliko daleko se razvila medicina i koliko je jednostavno danas napraviti nešto što je prije deset godina izgledalo kao naučna fantastika.

Clare Matterson, koja radi za fond Wellcome, a koji je podržao ovu izložbu, je rekla: "Kroz cijelu historiju ljudi su uvijek tražili načine na koje bi se mogli poboljšati i pomoću kojih bi mogli prevazići svoje nedostatke, postati veći, bolji, jači i brži. Nauka te težnje, ali i fantaziju, svakodnevno čini sve bližim i realnijim. Dovoljno je da se osvrnemo na prošlogodišnje Paraolimpijske igre i vidimo kako nauka i tehnologija transformišu sadašnjost".