Tehnologija
4

VIDEO / Povez Muse omogućava upravljanje mobitelom moždanim valovima

Klix.ba
Povez za glavu nazvan Muse omogućava korisnicima da upravljaju svojim mobitelom pomoću moždanih valova.

Muse je lagani plastični kontroler koji se postavlja na čelo i spaja sa mobitelom ili tablet kompjuterom. Osim što daje informacije o stanju u kojem se njegov korisnik nalazi, povez otkriva da li je miran, napet i fokusiran ili ne, on se može koristiti i za upravljanje bilo kojom aplikacijom. U teoriji, na ovaj način se može i kupovati.

Uređaji za praćenje moždanih valova su prisutni već duže vrijeme. Tehnologija pod nazivom elektroencefalografija ili EEG detektuje električnu aktivnost ispod skalpa. Čovjek je tehnologiju spojio s kompjuterom krajem devedesetih godina.

Brojne kompanije su obećale proizvesti interfejs koji će ljudi moći koristiti. Uspješna primjena EEG tehnologije je u Zeo povezu koji osoba nosi dok spava i koji u tom periodu prikuplja brojne podatke. No, Muse je prvi uređaj s pomenutom tehnologijom koji je moguće iznijeti iz kuće. Dizajniran je da bude kompatibilan sa iPhoneom, iPadom, aplikacijama namijenjenim uređajima s operativnim sistemom Android, te kompjuterima s Macom i Linuxom.