Komentar medija
0

Potez Googlea u Kini je etički udarac protiv cenzure

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Britanski dnevnici u četvrtak veliku pozornost posvećuju prijetnji Googlea da će se povući iz Kine zbog cenzure njegovog pretraživača i sumnji da je Peking odgovoran za hakerski upad u računalne sisteme toga internetskog giganta.

Svi listovi redom pozdravljaju odluku Googlea i njegov povratak izvornome operativnom principu "da nikada neće činiti zlo", a koji je, kako pored ostalih podsjeća The Independent, narušio prije četiri godine kada je pristao na uvjet kineskih vlasti da iz svog pretraživača izbaci web stranice koje Peking smatra subverzivnim.

List piše da je potez Googlea sigurno za pohvalu kao jedan etički udarac ne samo protiv cenzure već u korist širih ljudskih prava, ali u vezi s kojim mora postojati i doza sumnje jer Google iz Kine izvlači tek jedan posto svoje ukupne zarade.

Financial Times u svemu vidi još jedan znak rastućeg nezadovoljstva zapadnih investitora sve arbitrarnijom kineskom vladom za koju, pak, Times piše kako vjeruje da su ljudska prava i slobode tek prepreke na putu ekonomskog prosperiteta.

"Ovo je sukob između dvije nepomirljive vizije budućnosti – istočne verzije autoritarnog kapitalizma, kakav se prakticira u Kini i sve više u Rusiji, i zapadnog modela liberalne demokratije", završava Times.