Ambiciozni Airbus
0

"Poštovani putnici, vaš avion će upravo postati nevidljiv"

Sarajevo-x.com
Iz kompanije Airbus predstavili su ambiciozan plan izuma providnih putničkih aviona. Ideja, koja je zasad bazirana samo na teoriji, podrazumijeva potpuno providan trup letjelice.

Konceptni avion imao bi tipku čijim pritiskom bi pilot odaslao električni puls kroz njegovu keramičku površinu, čineći tijelo aviona providnim.

Senzacionalni dizajn omogućio bi putnicima da gledaju gradove i prostore iznad kojih lete ili da prate oblake.

"Putnici bi u jednom ovakvom avionu iskusili potpuno novu dimenziju letenja", objasnio je šef "Airbusovog" odjela za istraživanja i tehnologiju, Axel Krein, za njemački "Der Spiegel".

Iako se čini da će za realizaciju ove ideje biti potrebno jako puno vremena, ona je jedan od planova na kojima rade inžinjeri evropskog giganta u oblasti avioindustrije.

Koncept nazvan "The Future, By Airbus" predstavljen je na sajmu u Farnsboroughu, zajedno sa drugim potencijalnim izvorima enegrije, poput hidrogena, te solucijama za rješavanja problema zakrčenosti aviosaobraćaja.

Među ostalim idejama Kreinovog tima nalazi se trup aviona koji se sam popravlja u slučajevima puknuća, kao i motori ugrađeni u avione.

"Svojim inžinjerima smo rekli da puste mašti na volju. Ono što smo dobili potpuno su realistične vizije letenja 2050. godine", smatra Krein. "Ideje naših ljudi imaju uporište u realosti, a najpotrebnija tehnologija za to već postoji."