Tehnologija
73

Poslastica za gamere: U Sarajevu počeo festival "Nexus", u fokusu e-sport

Piše: Er. M.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Udruženje gamera BHGDA, u partnerstvu sa Magic Factory danas i sutra organizuje Sarajevo Gaming Festival “Nexus” sa međunarodnim učešćem.

U fokusu festivala je E-sport: turniri u League of Legends, CS GO, FIFA i PES 2016. Zatim, youtuber’s industry - popularni youtuberi iz BiH i regiona među kojima su: VedoX, Veki, Neki Jutuber, Kovalska, PCAXE, Yasserstain, Srpski Tutoriali, SupremeNexus i drugi.

Festival ima i svoj izložbeni dio, firme koje se bave gamingom i IT opremom kao i indie developersi. Važan segment festivala je i konferencija: Game development za Microsoft platformu i Xbox.

Boris Balta, producent festivala, kazao je kako je jedan od ciljeva i popularizacija YouTuber's industrije u BiH s obzirom na to da naša zemlja zaostaje za susjedima Srbijom, Hrvatskom i Slovenijom.

"Tu je svakako i izloženi dio koji je sekundarni, ali gdje mladi mogu vidjeti neka dostignuća", rekao je Balta te dodao kako je prošle godine u Tuzli festivalu prisustvovalo 8.500 ljudi.

Ovim povodom razgovarali smo i sa učesnicima festivala koji su zadovoljni organizacijom. Tako su nam Belmin Serhatlić i Irfan Hodžić kazali kako su došli da bi sa svojim timovi igrali CSG.

Pored Bosanaca i Hercegovaca festivalu prisustvuju i takmičari iz zemalja regiona, a jedan od njih je David Miljanić iz Beograda.

"Ovdje je super, nikada nismo bili u Sarajevu. Jako je lijep grad", rekao je Miljanić.

Prvi gaming festival pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva razvoja i poduzetništva održan je u Tuzli u junu 2015. godine, kada je okupilo 8.500 ljubitelja mladih na prostoru od oko 1.200 kvadrata koje je ponudio Hotel Tuzla.