Tehnologija
0

Popularni maloprodajni lanci nove mete cyber terorizma

Sarajevo-x.com
Popularni maloprodajni lanci uskoro bi mogli biti na meti cyber terorista, upozoravaju neki od najelitnijih hakera na svijetu.

Članovi zloglasnog "Hackers Panela", koji se tokom ove sedmice održavao u Londonu, u sklopu konferencije InfoSecurity Europe, tvrde kako je "samo pitanje vremena" kada će se hakeri obrušiti na uspješne svjetske maloprodajne lance poput Marks & Spencera i Tescoa.

Naime, stručnjaci upozoravaju da bi kriminalci mogli koristiti istu taktiku, koja je prošle godine onesposobila estonsku vladu i pojedine firme.

Kako otkriva BBC, pomenuti panel čine stručnjaci iz oblasti tehnika online špijunaže i tzv. "white-hat" hakeri, neovisni istražitelji koji tragaju za rupama u IT sigurnosnim sistemima korporacija, kako bi im pomogli da unaprijede vlastite odbrambene mehanizme.

Prošlogodišnji učesnik ovog panela bio je Gary McKinnon, poznatiji kao Solo, koji je navodno "upao" u desetke kompjutera američke vojske, zračnih snaga i ministarstva odbrane.

Hakeri panelisti obično ne otkrivaju vlastiti identitet "iz sigurnosnih razloga", ali ove godine su pristali javno istupiti.