Tehnologija
5

Pomoću nove aplikacije za Apple Watch vaš iPhone "vrišti" ako ga izgubite

Klix.ba
Gubljenje mobitela je svakako veliki problem, no, jedna aplikacija za Apple Watch bi mogla ubrzati njegov pronalazak.

Radi se o aplikaciji kompanije Lookout, čiji je zadatak da vas spriječi da izgubite iPhone, a u slučaju da se to ipak dogodi, pomoći će vam da ga brzo i lako pronađete. Aplikacija je ponaša kao "digitalni povodac" za iPhone, a posjeduje još nekoliko opcija koje će vam pomoći da pronađete smartphone čak i kad ste izvan dometa.

Aplikacija koristi snagu bluetooth konekcije između smartphonea i Apple Watcha te izračunava koliko ste daleko od svog uređaja. Ako ste izvan dometa i izgubite bluetooth konekciju, Apple Watch vibrira. Osim toga, ako je iPhone izgubljen ili ukraden, aplikacija će vam pokazati njegovu zadnju lokaciju na kojoj je bio konektovan. Ako ga i dalje ne možete pronaći, postoji i opcija "scream", čijim aktiviranjem iPhone počinje da "vrišti", što može uplašiti potencijalne kradljivce. Radi se o glasnom alarmu koji se može koristiti i za pronalazak uređaja. Aplikacija je veoma slična Appleovoj aplikaciji Find My iPhone, koja također ima slične mogućnosti.

Lookoutova aplikacija je korisna i zbog toga što se ne morate logirati na novi uređaj kako bi pratili lokaciju svog iPhonea, a sat ne mora biti aktivno spojen kako bi funkcionisala opcija "scream". Dovoljna je i Wi-Fi konekcija.

Aplikaciju je moguće preuzeti na App Storeu.