Tehnologija
0

Pokrenuta azijska internet domena

FENA
Regionalna internet domena .asia zvanično je otvorena za biznis, dok se od firmi očekuje da se bore za adrese. Vlade i kompanije sada se mogu registrovati na internetu s konkretnim imenima domena kao što je www.vašeime.asia.

Kompanije će biti u stanju da registruju domene za koje su otkupile autorska prava i vlade će dobiti priliku da se prijave za listu čekanja, javio je BBC.

Široka javnost će dobiti priliku da dođe do vlastite the.asia domene kada se konkurs otvori u februaru 2008.

Rad na stvaranju the.asia domene počeo je u 2000. Organizacija DotAsia dobila je zvanično odobrenje da uspostavi domenu sredinom oktobra 2006. a prve .asia domene trebale bi zaživjeti na Internetu u martu 2008.

Za razliku od drugih administratora na net domenama, DotAsia planira iskoristiti aukciju kako bi se odredilo ko će dobiti domenu koju želi više od jedne organizacije. Najbolji ponuđač će dobiti pravo na ime koje bude predmetom takmičenja.

Geografski prostor the.asia domene proteže se od Australije do Bliskog istoka. Ukupno, 20 organizacija koje vode kodne domene zemalja prijavilo se za domenu .asia.

Domena .asia je druga regionalna domena koja će zaživjeti nakon evropskog sufiksa .eu koji se počeo prodavati u aprilu 2006. Očekuje se da će za njom slijediti druge regionalne domene za Afriku i Latinsku Ameriku.

Lesley Cowley, izvršna direktorica britanske registarske firme Nominet, izjavila je kako bi se regionalne domene mogle pokazati dobrim opcijama jer brojne zemlje nameću najstrožije uslove za svakoga ko želi da se registruje i koristi kodnu adresu zemlje.

Cowley očekuje da će brojni od počrtnih zahtijeva za registrovanje na domenu the.asia doći od kompanija kojima je potrebno braniti autorska prava koja posjeduju u toj regiji.

"Doći će do najvećeg dosad zabilježnog broja sufiksa. Kompanije trebaju odlučiti da li će štititi svoje registrovane marke u svakom od njih", izjavila je ona.

Uprkos raznolikosti jezika koji se govore u Aziji, sve domene će u početku biti pisane latiničnim pismom koje već postoji u uspostavljenim generičkim domenama poput as.com i kodovima zemalja poput as.uk.

Potencijalno komplicirane domene bit će ponuđene u riječima koje se koriste među azijskim narodima, ali organizacija DotAsia nije dala nikakav nagovještaj kada bi to moglo početi.

Istovremeno, vrijeme svanuća za .asia domenu je počelo kada je nadzorna kompanija net adresa Icann Internet (korporacija za dodijeljena imena i brojeve) počela s probnim sistemom koji bi omogućio da net adrese budu pisane na lokalnim alfabetima.

ICANN će imati probne adrese pisane na arapskom, persijskom, pojednostavljenom kineskom, tradicionalnom kineskom, ruskom, hindu, grčkom, korejskom, hebrejskom, japanskom i tamilskom.