Tehnologija
0

Pokrenut novi internet pretraživač Blekko

Sarajevo-x.com
Planetarno popularni Google dobio je konkurenciju. Novi pretraživač nazvan Blekko.com svojom beta verzijom krenuo je u osvajanje tržišta.

Blekko.com ima cilj ponuditi rezultate pretrage kakve ne možete naći na drugim mjestima. Filter "slashtags" korisnicima omogućava da suze pretragu samo na najrelevantnije i najsigurnije stranice, zaobilazeći spam i stranice loše kvalitete.

"Umjesto da pretražujete cijeli web, slashtag vam omogućava pretragu samo stranica koje želite", objašnjava izvršni direktor Rich Skrenta.

Na ovom pretraživaču možete formirati liste preporučenih stranica, piše AFP.

"Ne morate svi učestvovati u ovom poslu. Većina ljudi ne upisuje članke u Wikipediju, pa je ona opet postala ogromna enciklopedija koja je nadmašila Britannicu", ističe Skrenta. "Ipak, mali dio korisnika interneta se uključuje i pomaže u poboljšavanju pretrage svih ostalih."

Blekko osigurava i punu transparentnost podataka koji se pretražuju, prikazujući kako rangira stranice za svaku pojedinačnu pretragu.

Urednik tehnološkog bloga SearchEngineLand.com, Danny Sullivan, istakao je kako su brojni drugi pretraživači u prošlosti bili neuspješni u pokušajima da osvoje tržište kojim dominira Google.

Ipak, dodao je da bi Blekko svoju publiku mogao naći među onim korisnicima interneta koji traže alternativu Googleu ili Bingu.

"Grupe s posebnim interesima mogla bi privući mogućnost da imaju pretraživač s opcijama pretraživanja prilagođenim njima. Ako ništa drugo, to je Blekkova najveća snaga", napisao je na svom blogu Sullivan.