Internet
0

Pojačana zaštita privatnosti na Facebooku

SRNA
Vodeća svjetska mreža za druženje na internetu Facebook uvela je danas dodatne opcije za zaštitu privatnosti svojih korisnika.

Promjene će olakšati korisnicima ovog servisa, kojih ima više od 350 miliona, da ograniče dostupnost svojih komentara, video snimaka, fotografija i ostalih ličnih informacija, ali će istovremeno dobiti i mogućnost da otvore svoje podatke na uvid većem broju korisnika interneta.

Ovaj potez uslijedio je u vrijeme kada Google i Microsoft najavljuju unapređenje svojih servisa, kako bi uključili materijale korisnika mreža za socijalizaciju u rezultate pretraživanja interneta.

Facebookov rival Twitter već je postigao dogovor sa Googleom i komentari koje objavljuju njegovi korisnici mogu se u realnom vremenu pratiti putem Googleovog pretraživača interneta.

"Želimo da odgovorimo na zahtjeve ljudi da budu u mogućnosti da dijele informacije svih vrsta na različite načine“, izjavio je Elliot Schrage, potpredsjednik Facebooka za globalne komunikacije i javnu politiku.

Korisnike Facebooka danas će dočekati poruka o novim opcijama za podešavanje privatnosti. Oni će biti upućeni na pojednostavljenu stranicu sa pregledom njihovih aktuelnih ličnih podešavanja.

Schrage je rekao da ove izmjene neće ni na koji način uticati na Facebookovu politiku o vrsti informacija koje se dijele sa oglašavačima.