Veliki povratak cepelina
0

FOTO / Pogledajte u čemu ćemo uskoro letjeti

Sarajevo-x.com
Nebom iznad nas uskoro bi mogli letjeti novi, hibridni cepelini u što je uvjeren Michael Stewart, izvršni direktor kompanije World SkyCat, britanske kompanije koja je dizajnirala novu letjelicu SkyLiner.

"Dobitak će biti kombinovanje aviona i cepelina, odnosno stvaranje hibrida", rekao je Stewart.

On vjeruje da je ključ u spajanju heliuma i aerodinamike aviona.

"Naš cepelin, koji nosi više od 200 tona, sa svojim posebnim sistemom slijetanja može se spustiti bez piste", rekao je Stewart za CNN.

Prije nekoliko godina je SkyCat testirao prototip SkyKitten i sada želi graditi modele sposobne za prevoz tereta teškog od 50 do hiljadu tona.

Kompanija se sada suočava sa nedostatkom finansijske podrške za svoj projekat.

"Za razliku od standardnih aviona, gdje je potrebno nekoliko miliona dolara za polijetanje, hibridi koštaju stotine miliona", rekao je Stewart.

Da ipak nije sve tako crno svjedoči i činjenica da je rivalska kompanija Hybrid Air Vehicles prošle godine dobila ugovor za gradnju sličnog hibridnog cepelina za potrebe američke kompanije Northrop Grumman.

Cepelin koji košta 517 miliona dolara veći je od fudbalskog terena i američkim snagama u Afganistanu će omogućiti posmatranje sa visine od šest hiljada metara.

Steve Prince iz magazina Air Cargo World vjeruje da postoji tržište za ovakve letjelice, ali za potrebe čarter i ad hoc operacija pristupa teško pristupačnim mjestima.