Tehnologija
1

Podmornice bi se u budućnosti mogle kretati poput raža

Klix.ba
Naučnici na univerzitetima Harvard i Buffalo proučavaju kako se morska bića kreću jer vjeruju da njihove pokrete mogu kopirati i ugraditi u buduća podvodna vozila kako bi ih učinili efikasnijim. Pojavila se ideja o malim podmornicama kojima bi se upravljalo daljinskom kontrolom, a koje bi se kretale poput raža.

Takve podmornice bi se koristile za pročišćavanje vode ili spasilačke misije.

"Ukoliko možemo naučiti od prirode, onda možemo riješiti probleme u proizvodnji. Nije nam cilj samo kopirati nešto iz prirode, nego i naučiti", izjavio je profesor sa Univerziteta Buffalo Iman Borazjani.

On je dodao da naučnici nisu potpuno sigurni kako se pokreti raže mogu prenijeti na podmornicu, ali su zainteresovani za vrtlog koji životinje stvaraju i tako se kreću naprijed.

Kada raža pomjeri svoja peraja koja nalikuju na krila, time se stvara regija niskog pritiska ispred nje i visokog iza nje. Ova kombinacija je zapravo vrtlog koji omogućava raži da se "odguruje" naprijed ili u bilo kojem pravcu. Naučnici su raže već izdvojili kao "plivače" koji troše najmanje energije na planeti, a proučavanje njihove lokomocije bi moglo pomoći ljudima da dizajniraju podmornice sa sličnom mehanikom.

"Možda ne uspijemo napraviti mašinu koja se kreće poput raže, ali sigurno možemo napraviti nešto što pravi isti vrtlog", kazao je Borazjani.