Tehnologija
2

Pleurobot može hodati i plivati poput pravog salamandera

Klix.ba
Najnoviji robot Švicarskog federalnog tehnološkog instituta u Lausanneu može oponašati kretnje salamandera (daždevnjaka), kako na tlu, tako i u vodi.

Robot nazvan Pleurobot, a dizajniran je nakon proučavanja rendgenskih snimaka kretanja slamandera. Naučnici su i ranije pravili slične robote, ali novi ima najrealističnije pokrete dosad. Također, istakli su da je preciznost robota bazirana na 3D pokretima životinjskog skeleta.

Pleurobot posjeduje kosti načinjene 3D printerom, motorizovane zglobove i elektroniku koja služi kao centralni nervni sistem. Robot ima manje pršljenova u odnosu na životinju, ali su naučnici optimizirali njihove pozicije tako da je kretanje autentično i prirodno. Vođa projekta Auke Ijspeert je rekao da robot može pomoći u boljem razumijevanju kretanja pršljenova.

Najniži nivo električne stimulacije kičmenog stuba kod salamandera je povezan s hodanjem, a najviši s plivanjem. Stoga robot može pomoći naučnicima da bolje razumiju povezanost između kičmenog stuba, stimulacije i pokreta pršljenova. U budućnosti bi ovaj projekt mogao pomoći u razvoju neruprotetičkih uređaja za amputirce i paraplegičare.