Dosad je bio u bajkama
0

Plašt nevidljivosti postaje stvarnost

Sarajevo-x.com
Od bajki braće Grimm do Harryja Pottera, plašt nevidljivosti je odigrao veliku ulogu u fikciji. Sada su naučnici napravili mali, ali značajan novi korak kako bi to primijenili u stvarnosti.

Istraživači Instituta za tehnologiju u njemačkom Karlsruheu izvijestili su kako su uspjeli malim nanosom zlatnog premaza spriječiti otkrivanje plašta učinivši da bude skoro poput nevidljivih infracrvenih frekvencija.

Njihov izum funkcionira u tri dimenzije, dok je prethodno napravljeni u dvije dimenzije, rekao je glavni istraživač Tolga Ergin.

Plašt je sačinjen od kristala sa vazdušnim prostorom između, vrstom drveta koja odbija svjetlo, te je prekriven zlatnim premazom, naveli su istraživači, piše AP.

U ovom slučaju premaz je jako tanak, tako da je potrebno izuzetno dobro optičko staklo da bi bio uočen.

"U principu, plašt je potpuno prilagodljiv tako da nije bilo ograničenja kad je riječ o njegovom premazivanju zlatnim slojem", naveo je Ergin.

Ipak, dodao je kako je potrebno dosta vremena da bi se to napravilo, pa skrivanje većih predmeta tom tehnologijom nije izvedivo.

"Vrijednost ovog nalaza doprinosi tome da naučimo više o optičkim transformacijama, ali i što je napravljen prvi korak u proizvodnji trodimenzionalnih struktura na tom planu", rekao je Ergin.

U ranijim istraživanjima, tim koji je predvodio David Schurig s Univerziteta Duke razvio je način sakrivanja objekata u dvije dimenzije uz pomoć mikrotalasa.

Mikrotalasi ipak stvaraju sjenu koju je moguće otkriti, a i vidljivi su uz pomoć instrumenata.

Kod novog istraživanja, posebni materijali na ogrtaču skreću radar, svjetlo ili druge valove od objekta, baš kao što voda teče oko glatke stijene u potok. To se razlikuje od one tehnologije koja ne čini avion nevidljivim, ali osigurava da ga radari teže prate.