Povećanje sigurnosti
0

Piloti će uskoro nositi kacige za čitanje misli

Sarajevo-x.com
Mozgovi pilota će uskoro biti praćeni pomoću skenera ugrađenih u posebne kacige. Ova tehnologija će pomoći komandantima da budu sigurni da piloti imaju punu kontrolu nad avionom.

Komandanti će moći vidjeti da li piloti reaguju na svjetla upozorenja, a moći će i preuzeti kontrolu nad avionom ukoliko postoji opasnost od rušenja.

Napredni senzori u pilotskim kacigama će se oglasiti ukoliko je pilot u besvjesnom stanju i omogućiti kontrolorima u bazi da preuzmu kontrolu nad letjelicom i sigurno je spuste na zemlju.

Razvoj ove tehnologije je moguć zahvaljujući napretku elektroencefalografske tehnologije (EEG), koja se koristi za praćenje mozga.

Do sada je cijeli proces podrazumijevao nošenje teških kaciga sa mnogo žica. Korisnici su pri tome morali biti mirni jer su pokreti lica ometali signal.

Iako je tehnologija poboljšana, kaciga je i dalje prilično teška (3,5 kg), ali je dovoljno lagana za transport.

Senzori se sada kontrolišu putem bežične internet-konekcije i mnogo su precizniji jer koriste bolje algoritme.

EEG ne čita misli, ali prati električna polja koja stvaraju nervi u mozgu. Prvi put je korišten za praćenje moždanih valova 1926. godine, ali je toliko napredovao da se koristi i za igranje kompjuterskih igara. U cijelom procesu se koristi provodljivi gel, ali i manji broj elektroda.