Tehnologija
18

Phoneblok: Mobitel koji ćete moći nadograđivati

Klix.ba
Osnovna ideja Phonebloka je da, umjesto da trošite velike količine novca na novi uređaj svake godine, jednostavno nadogradite kameru, promijenite ekran i povećate kapacitet memorije pomoću jednog jedinog klika.

Nadogradivi smartphone Phoneblok stvorio je holandski dizajner Dave Hakkens od tzv. "modularnih elemenata", koji se mogu zamijeniti u trenu.

Hakkens je svoj konceptni smartphone dizajnirao kako bi bio više ekološki i kako bi koliko-toliko zaustavio trend kupovine novih uređaja svake godine.

"Svake godine milioni mobilnih telefona se bacaju, jer su pokvareni ili zastarjeli. U većini tih slučajeva potrebno je popraviti ili nadograditi samo jedan dio, dok ostali rade savršeno", rekao je Hakkens.

Phoneblok je uređaj napravljen od zasebnih komponenti koje se uklapaju u cjelinu. Svaka komponenta ima vlastitu funkciju, a na raspolaganju su Bluetooth i Wi-Fi prijemnik, baterija, kamera, ekran i memorija.

Ukoliko se jedna komponenta pokvari ili je treba nadograditi, vrlo je lako zamijeniti novom.

"Biranjem različitih komponenti možete preurediti mobitel prema vašim potrebama. Ukoliko volite fotografisati, uzimate bolju kameru. Ukoliko koristite 'cloud', birate manje memorije. Ukoliko nemate posebnih zahtjeva, uzimate osnovne komponente i najtrajniju bateriju", kaže Hakkens.

Nakon što korisnik kupi osnovni Phoneblok, zasebne komponente može kupovati putem Blokstore, trgovine nalik App Storeu ili Google Playu.

Iako Hakkens priznaje da Phoneblok neće riješiti problem elektronskog otpada i zagađenja, ipak se radi o pristupačnijoj i ekološkijoj alternativi.

Phoneblok još uvijek nije u prodaji, a Hakkens tvrdi da će se u prodaji naći tek kada bude dovoljno interesa među korisnicima i proizvođačima hardvera.

Vezani članci