Tehnologija
17

Philipsova "pametna" četkica se brine da zube perete pravilno

Klix.ba
Kompanija Philips je predstavila novu električnu četkicu za zube iz linije Sonicare po nazivom FlexCare Platinum Connected, koju je moguće povezati sa smartphoneom.

Radi se o "pametnoj" četkici koja pomaže da zube operete na najbolji mogući način. Jedna je od mnogih koje su se pojavile na tržištu u posljednjih nekoliko dana, a sve imaju sličan cilj, pobrinuti se da korisnik pere zube dovoljno dugo. Međutim, FlexCare ima dodatne mogućnosti, na tržištu će se pojaviti u julu, a koštat će 200 dolara.

Četkica se putem Bluetootha spaja sa smartphoneom i koristi različite senzore da bi utvrdila koliko dobro četkate zube. Posjeduje zamjenjive glave i tri nivoa vibracija, što omogućava čak 31.000 četkanja u minuti.

Opremljena je i senzorom lokacije, tako da može odrediti koji dio zuba perete i koliko dugo mu se posvećujete. Kada perete zube, četkica pokazuje koje zube dodirujete i da li je to vremenski dovoljno. Ako pretjerate, upozorit će vas zvučnim signalom.

Četkica dozvoljava i unos određenih podataka, kao što je na primjer povlačenje zubnog mesa i slično. U tom slučaju će savjetovati prilagođavanje pritiska.

Aplikacija će vas također pitati da li ste koristili konac.

FlexCare prikuplja podatke o vašim zubima te vam putem aplikacije šalje različite savjete, a ima ih ukupno 3.000.