Tehnologija
0

Pentagon testira novi špijunski avion za ratne zone

Sarajevo-x.com
Visoko iznad pustinje Mojave, Pentagon je testirao novu generaciju bespilotne letjelice koja dostiže veće visine, leti duže, a uz to je i ekonomičnija od bilo koje druge aviona u posjedu Pentagona.

"Nova letjelica unosi promjene u avijaciju i otvara novo poglavlje", rekao je za ABC News pomoćnik sekretara Ministarstva odbrane Zachary Leminos. Avion Global Observer kompanije "AeroVironment" leti u stratosferu na visinu od 20 km, dvostruko višu od Mount Everesta. To mu omogućava da se sakrije i da bude van dometa protuavionskih projektila. Sa te visine avion može pokriti 965,6 km u svakom pravcu, što je dovoljno da nadzire cijeli Afganistan.

Početkom ovog mjeseca, proizvođač je "ABC Newsu" omogućio pogled na novi avion, a prije nekoliko mjeseci je ustupio i videosnimak prvog testa aviona koji kao gorivo koristi hidrogen. Globar Observer je izuzetno lagan avion koji u zraku može ostati sedam dana.

"Avion kao gorivo koristi hidrogen koji obezbjeđuje trostruko veću energiju u odnosu na benzin. Global Observer na osnovu toga može letjeti duže uz manju potrošnju, a količina emisije štetnih gasova je jednaka nuli", rekao je direktor kompanije "AeroVironment" Tim Conver u intervjuu za "ABC News" koji je obavljen u Air Forceovoj bazi Edwards u Kaliforniji. Avion u atmosferu ispušta samo vodenu paru.

Njegova težina je jednaka težini većeg SUV-a, a raspon njegovih krila je veličine fudbalskog terena. Kompanija "AeroVironment" je poznata i po punjačima za električne automobile, te bespilotnim smrtonosnim letjelicama kao što je Switchblade.

Nova letjelica efikasno obavlja funkciju satelita, a košta oko 30 miliona dolara. Satelit košta jednu milijardu dolara. Za razliku od satelita, u zraku može biti brzo i može u trenutku promijeniti svoj položaj.