Testiranje tehnologije ili špijunaža?
0

Pentagon produžio misiju bespilotnog svemirskog broda

Sarajevo-x.com
(Foto: Reuters)
Misija svemirskog bespilotnog broda će trajati duže nego je prvobitno planirano. Eksperimantalna letjelica američkih zračnihh snaga kruži oko Zemlje već devet mjeseci brzinom od 27.358 km/h. Trebala je sletjeti u Californiju ove sedmice.

Svemirski brod X-37B nalikuje malom svemirskom šatlu i druga je letjelica ove vrste koja je u svemiru. Prva je sletjela u decembru prošle godine u bazu Vandenberg u Californiji nakon što je u orbiti provela više od sedam mjeseci.

Svemirski brod ima solarni pogon i dug je 8,8 metara. Ranije je planirano da misija traje 270 dana, a brod je trebao sletjeti u bazu u srijedu.

Glavni cilj druge misije je testiranje tehnologije, a njena svrha je ostala misterija.

"Planirali smo da misija traje devet mjeseci, ali smo odlučili da je produžimo jer imamo uslove za to. Na ovaj način ćemo izvršiti više eksperimenata i maksimalno iskoristiti misiju", rekao je vođa programa Tom Mclntyre za Los Angeles Times.

Zadatak svemirske bespilotne letjelice X-37B je da testira tehnologiju i provodi eksperimente u orbiti, ali skeptici vjeruju da je njen zadatak špijuniranje.

Amaterski astronomi su u maju prošle godine otkrili svemirski brod koji je letio iznad Sjeverne Koreje, Iraka, Irana, Pakistana i Afganistana. To je dodatno povećalo sumnju da se svemirski brod koristi za špijunažu.

Zvaničnici kompanije Boeing, koja je proizvela svemirski brod, kažu da se X-37B nalazi u niskoj orbiti, od 177 do 804 km iznad zemlje. Međunarodna svemirska stanica se nalazi 354 km iznad zemlje.

Svemirski brod X-37B je lansiran iz Cape Canaverala u Floridi u martu prošle godine. Prvi avion je sletio u decembru prošle godine nakon sedam mjeseci provedenih u orbiti.

Vezani članci