Agencija Nova Kina
0

Peking traži pojašnjenja o namjerama Googlea

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kineska vlada pokušava dobiti objašnjenja kompanije Google koja je zaprijetila da će se povući iz Kine, izjavio je srijedu za agenciju Nova Kina jedan zvaničnik koji je želio ostati anoniman.

Kalifornijska kompanija je saopćila u utorak da "više nije raspoložena za cenzuru pretraživanja na svojoj kineskoj stranici Google.cn", kako su tražile kineske vlasti.

Kompanija je također zaprijetila da će prekinuti sve operacije u toj azijskoj zemlji nakon informatičkih napada "iz Kine" na borce za ljudska prava.

Nova Kina navodi optužbe Davida Drummonda, pravnog zvaničnika Googlea, na račun cenzure u Kini i nedavnih cyber-napada na Googleove službe u Kini.

"Ne može se znati da li će Google napustiti Kinu ili neće. Niko to ne zna", smatra zvaničnik.

Google je u utorak ostavio otvorena vrata najavom da će narednih sedmica razgovarati s kineskim vlastima o mogućnosti da stavi u funkciju pretraživač bez filtera, u granicama kineskog zakona".

"Nijedna strana neće da popusti, neće biti dogovora", prognozirao je jedan zaposlenik Googleove stranice u Kini, navodeći da je većina njegovih kolega pesimistična.

Ako Google ode iz Kine, oko 700 zaposlenika će izgubiti posao, izjavio je on agenciji. "Svi smo tužni", dodao je on.

Osoblje filijale Google Kina obaviješteno je u srijedu na skupštini o prijetnjama koje su se nadvile nad njihovu firmu.