Nakon nekoliko mjeseci spora
0

Peking produžio radnu dozvolu Googleu

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kina je danas potvrdila da je produžena radna dozvola američkoj kompaniji Google nakon višemjesečnog spora zbog cenzure, ističući da je iz ove firme poručeno da neće objavljivati "nezakoniti sadržaj."

Američka kompanija je krajem prošle sedmice saopštila da je dobila odobrenje za rad u Kini nakon što se saglasila da obustavi automatsko preusmjeravanje korisnika Googlea na svoju stranicu u Hong Kongu, gdje ne važi kineski zakon o internet cenzuri.

Da bi se vršila pretraga korisnik iz kopnenog dijela Kine mora da klikne na određeni dio pretraživača da bi bio preusmjeren na internet stranicu u Hong Kongu.

Kineska novinska agencija Sinhua prenijela je izjavu zvaničnika iz Ministarstva za industriju i informisanje koji je potvrdio da je dozvola za rad firmi Guxiang Information Technology  koja je "Googleov operater" obnovljena na još godinu dana.

Na internet stranici Ministarstva za industriju i informisanje zaduženo za regulisanje interneta u Kini, između oko 200 kompanija kojima je obnovljena dozvola za rad do 2012. godine navedeno je i ime firme Guxiang.