Novi načini istrage
0

Pedofili se mogu prepoznati po tipkanju na tastaturi

Sarajevo-x.com
Pedofili koji traže djecu putem interneta mogu se pratiti prema načinu na koji oni koriste svoje tastature. Istraživači vjeruju da se tehnologijom koja prati njihovu brzinu i ritam tipkanja može koristiti da se odredi njihovo godište, seksualnost i kultura nakon svega 10 pritisaka na taster, piše Telegraph.

Ubistvo Ashleighe Hall, tinejdžerke iz britanskog grada Darlingtona, prošle godine od strane čovjeka kojeg upoznala na Facebooku poziv je za dodatnu sigurnost zaštite mladih ljude na internetu.

Profesor Roy Makion, vanredni profesor na Univerzitetu u Newcastleu, proveo je ovo istraživanje u Americi.

Bivši policijski inspektor Phil Butler vjeruje da bi ova vrsta napretka tehnologije mogla biti korisna u pronalaženju online prevaranata i pedofila.

Butler, koji je na čelu Odjela za internet kriminal i kompjutersku bezbjednost pri Univerzitetu u Newcastleu, rekao je sljedeće:

''Royovo istraživanje ima potencijal da bude fantastično sredstvo za prikupljanje pomoći za borbu protiv kriminala, a posebno ozbiljnog i organizovanog kriminala, te može biti od velike koristi u pronalasku pedofila.''

Butler je objasnio da tehnologija može da se koristi preventivno da spriječi osuđene seksualne prijestupnike u izvršavanju daljih krivičnih djela.

''Sudovi trenutno imaju moć da zabrane seksualnim prijestupnicma da koriste internet", kazao je Butler.

''Sa ovom tehnologijom sudovi mogu natjerati počinioca da pokažu način njihovog tipkanja te da osiguraju da oni više ne koristite internet."

On je dodao da se korištenje ove vrste tehnologije može koristiti i za sprečavanje prevara na bankomatima.