Tehnologija
0

Paramount odabrao HD DVD format

Sarajevo-x.com
Rat između HD DVD-a i Blu-raya za format koji će u skorijoj budućnosti zamijeniti DVD dobio je neočekivani zaokret u ponedjeljak, kada su kompanije Paramount i DreamWorks Animation objavile da će filmove ubuduće izdavati na HD DVD-u.

Ova odluka Paramounta treća je po redu što se formata nove generacije tiče. Naime, oni su 2004. godine objavili da će svoje filmove izdavati na HD-DVD-u. Godinu dana kasnije, nakon što se HD-DVD nije pokazao u najboljem svjetlu, odlučili su filmove izdavati i za Blu-rayu. Sada svoje povjerenje u potpunosti poklanjaju HD-DVD-u.

DreamWorks Animation, sa svoje strane nije izdavao ništa na HD DVD-u. Čak je čelni čovjek DreamWorksa, Jeffrey Katzenberg, u martu ove godine izjavio da ni HD DVD ni Blu-ray neće postati format budućnosti te da potrošači ne razumiju razliku između DVD-a i HD tehnologije.

Katzenberg je u ponedjeljak sam sebi "uskočio u usta" kada je izjavio da "DreamWorks vjeruje kako kombinacija jeftinih HD DVD playera i veliki broj filmskih hitova koji trebaju da se pojave na tržištu čine HD DVD najboljim formatom za kućno gledanje filmova".