Rade i zgužvane
0

VIDEO / "Papirne baterije" za revoluciju u tehnologiji

Sarajevo-x.com
Obični papir jednog dana mogao bi se koristiti kao ultra lagane savitljive baterije, tvrde naučnici sa Univerziteta Stanford.

Jednostavnim oblaganjem papira tintom sačinjenom od srebra i karbonskih nanomaterijala mogao bi se dobiti efikasan uređaj 10 puta moćniji od litijum-ionskih baterija koje koristimo u laptopima.

Papir je porozan materijal koji pomaže karbonskim nanocijevima i srebrnim nanožicama da se za njega zalijepe. Kad se tako obloži i zagrije, papir postaje odličan provodnik i funkcioniše kao baterija, čak i kad se zgužva.

"Iskorištavanjem prednosti današnje tehnologije, niskih troškova, svjetla i odličnih performansi spremnika energije shvatili smo da bi provodljivi papir mogao biti iskorišten kao kolektori i elektrode koje danas upotrebljavamo", ističu naučnici u magazinu "Proceedings of the National Academy of Sciences", a prenosi Daily Mail.

Ovakva baterija bi se koristila i kod električnih ili hibridnih vozila, a profesor Peidong Yang sa Univerziteta Californija - Berkeley vjeruje da bi se mogla komercijalizirati u vrlo kratkom roku.