MySpace lista Vatikana
5

Papa tajni fan 2Paca?

Sarajevo-x.com
Papa Benedikt XVI (Foto: AFP)
Papa Benedikt XVI (Foto: AFP)
Moguće je da je papa Benedikt XVI ljubitelj muzike koju je stvarao pokojni američki reper Tupac Shakur. Ako je suditi prema listi pjesama koju zvanični Vatikan objavljuje na muzičkom servisu MySpace Music, među omiljenim grupama rimokatoličke crkve su i britanski rockeri iz benda Muse, te američki folkeri Fleet Foxes.

Najveće iznenađenje svakako je pjesma "Changes" repera 2Paca, koji je ubijen 1996. godine. Hit eksplicitnog teksta izašao je 1998., a govori o pucnjavi, drogama, te nasilju na gradskim ulicama, a jedan od stihova je i: "Dajte djeci krek, koga je dovraga briga? Jedna gladna usta manje u programu socijalne zaštite".

Lista pjesama zvaničnog Vatikana uključuje i pjesme muzičke veteranke iz Walesa Dame Shirley Bassey, te one sa albuma "Music From The Vatican", kao Mozartov "Don Giovanni", numere koje su bile mnogo predvidljiviji izbor.

Miks od 12 pjesama sadrži i "Uprising" benda Muse, te "He Doesn't Know Why" Fleet Foxesa.

U opisu liste stoji da je to "savršena mješavina klasične, svjetske i savremene muzike", a sastavio ju je otac Giulio Neroni, umjetnički direktor crkvenog izdavača St. Paul Multimedia, javlja Telegraph.

Nije poznato da li papa sluša sve ove muzičke uratke, a servis MySpace Music koriste i američka r&b pjevačica Beyonce te te britanska džetseterica Katie Price.

Na Beyoncinoj listi su Mariah Carey sa "Vision of Love", Michael Jackson sa "I Can't Help It", te Marvin Gaye i pjesma "Distant Lover".

Katie Price sluša Cheryl Cole i "Fight For This Love".