Tehnologija
0

Papa postao najstarija YouTube zvijezda

Sarajevo-x.com
Papa Benedikt XVI u petak je postao jedna od najstarijih osoba koja ima vlasitti YouTube kanal i odmah je upozorio mlade da nove medije koriste pametno te da izbjegavaju opsjednutost koja ih izolira od stvarnog života.

Vatikanski kanal, koji se nalazi na adresi www.youtube.com/vatican, emitovat će kratke video klipove papinih aktivnosti i vatikanske te crkvene događaje, zajedno sa zvukom i tekstom na engleskom, njemačkom, španskom i italijanskom jeziku.

Video klipovi će biti dugi oko dvije minute, a biće postavljani svaki dan. Proizvoditi će ih Vatikanski televizijski centar i novinari Radija Vatikan.

Pokretanje kanala prati papina poruka za Svjetski dan komunikacija, čija je tema "Nove tehnologije, novi odnosi: Promocija kulture i poštovanja, dijaloga i prijateljstva".

Henrique de Castro, direktor prodaje za Evropu u Googleu, koji je vlasnik YouTubea, rekao je da Google neće zarađivati nikakav novac na papinom kanalu.

"Naša jedina je strategija da ljudi dolaze na naš sajt", rekao je Castro.

Vatikanov YouTube kanal neće imati nikakvih reklama, već će samo nuditi linkove na mnoge Vatikanove i katoličke web stranice i video kanale.

Pokretanje YouTube kanala označilo je i dublje uronjavanje u nove medije, što je Vatikan započeo još 1995. godine s prvom web stranicom www.vatican.va.