Tehnologija
0

Panasonic Strada F-Class - Sjedite u auto i obavite kućne poslove

Sarajevo-x.com
Gašenje svjetla, zaključavanje ulaznih vrata i slično rituali su, koje moramo trčeći obaviti, dok kasnimo svako jutro na posao. Međutim, novi futuristički uređaj daje novo značenje obavljanju više zadataka odjednom, jer omogućava ljudima da takve stvari obavljaju udobno zavaljeni na sjedištu svog automobila.

Novi navigacijski uređaj japanske kompanije Panasonic trebao bi se već idućeg mjeseca naći u prodaji u Japanu, a riječ je o uređaju koji stvara bežičnu vezu između kućanskih aparata u vašem domu i automobila.

Vozači tokom vožnje mogu upaliti ili ugasiti grijanje, aktivirati DVD player, zaključati vrata, uplaliti ili ugasiti svjetla i obavljati ostale kućne poslove, upravo zahvaljujući revolucionarnom uređaju Strada F-Class. Čak možete pratiti šta se dešava u vašem domu dok vas nema, a ostali ukućani mogu komunicirati sa vama putem poruka i saznati vašu lokaciju i predviđeno vrijeme dolaska.

Dovoljno je samo nježno dotaći ikonu na ravnom ekranu od sedam inča, koji je instaliran u vozilu, kako bi se mogle aktivirati različite programirane komande u vašem domu.

Daljinski upravljač također vozačima omogućava da ove komande koriste izvan vozila.

Kako otkriva Daily Mail, Panasonic Strada F-Class će se prodavati u dvije različite dimenzije, a cilj je, prema saopćenju iz Panasonica, automobil pretvoriti u "drugi dnevni boravak".

Početna cijena bi trebala iznositi 2.202 eura, a tu su i troškovi instalacije i razvoja kompatibilne tehnologije, koja je ključna za uspostavljanje veze između vašeg doma i automobila. Domovi moraju imati specifičan internet link sa specifičnim serverom, a cjelokupni sistem je baziran na Bluetooth tehnologiji.

Što se tiče standardnih opcija novi modeli Strada F-Class imaju GPS, DVD i MP3 playback, mobilni digitalni TV tuner, te su prilagođeni za iPod.

Iz kompanije Panasonic se nadaju mjesečnoj prodaji od 8.000 primjeraka u Japanu, a ako njihova očekivanja budu ostvarena, novi navigacijski sistem bi se mogao pronaći na policama radnji u Evropi i dalje, ukoliko bude dostupna potrebna bežična komunikacijska tehnologija.