Tehnologija već postoji
2

Pametno oružje kojim ne mogu rukovati pogrešni ljudi

Klix.ba
Ideja o sigurnom oružju možda zvuči kao paradoks, jer je oružje dizajnirano da ubija. Međutim, trenutno postoji tehnologija koja može znatno umanjiti broj ubistava vatrenim naoružanjem.

Biometrika i šabloni rukovanja mogu osjetiti stvarnog, registrovanog vlasnika oružja i dozvoliti upotrebu samo njemu. Jedan od primjera je i iGun, koji se ne može koristiti ukoliko osoba koja njim rukuje na ruci ne nosi prsten sa čipom koji aktivira oružje. Međutim, ova tehnologija se ne može pronaći na mnogim primjercima oružja koje se trenutno prodaje.

"Industrija naoružanja ne želi proizvoditi pametno oružje, u tome ne vide profit. Također, vlada ne želi pokrenuti bilo kakvu inicijativu za donošenje zakona o pametnom naoružanju", kaže Robert J. Spitzer, profesor političkih nauka na Univerzitetu Cortland u New Yorku.

U današnje vrijeme, u kojem se vrata doma otvaraju telefonom i u kojem postoje automobili koji upravljaju sami sobom, proizvodnja pametnog oružja koje može koristiti samo registrovani korisnik je također izvodljiva.

"Te sigurnosne opcije postoje danas. To nije nešto što se može vidjeti samo u crtanim filmovima. Međutim, zagovornici korištenja oružja su protiv tih tehnologija, jer se mnogo oružja ne prodaje u prodavnicima naoružanja, već privatnim kanalima", kazao je Spitzer.

Irska kompanija TriggerSmart je već počela proizvodnju oružja čije se korištenje može blokirati određenim uređajima koji se mogu postaviti u škole. Robert McNamara, osnivač kompanije, već duže vrijeme pokušava uvjeriti proizvođače oružja da počnu koristiti njegovu ili slične tehnologije. Međutim, još uvijek nije naišao na razumijevanje.