Predsjednik Nintenda
0

Pametni telefoni uništavaju industriju igara

Sarajevo-x.com
Gotovo paralelno sa predstavljanjem iPada 2, koji će imati nove elemente za poboljšavanje igranja, javnosti se obratio i predsjednik kompanije Nintento Satoru Iwata koji je rekao da pametni telefoni smanjuju kvalitet igara i vode ka ekonomskoj neodrživosti.

Stvaranje niskobudžetnih videoigara za pametne telefone dovelo je do velike promjene u načinu na koji ljudi doživljavaju videoigre.

IWata je prije svega zabrinut zato što su videoigre za pametne telefone nižeg kvaliteta i da se zbog niske cijene ne bi isplatili programerima kvalitetnih igara.

On smatra da je kompanija poput Nintenda, koja pravi i software i hardware za igranje, bila bolji saveznik programerima od proizvođača telefona.

Igre za pametne telefone koštaju do pet dolara dok igre za Nintendo od 29,99 do 34,99 dolara. U cijenu su uračunati ukupni troškovi razvoja i distribucije, kao i ukupni broj korisnika iOSa i Androida.

U prilog proizvođačima videoigara za konzole svakako ide u prilog kvalitet igara. Ipak, u posljednje vrijeme viđamo sve više kvalitetnih igara za pametne telefone, poput Infinity Bladea, koje privlače ozbiljne igrače.

Igre na pametnim telefonima igraju na kartu lake upotrebe i niskih cijena, dok proizvođači konzola pokušavaju napraviti uređaje koji rade stvari koje telefoni ne mogu, piše portal Thenextweb.com