Fujitsu
3

Pametni štap sa satelitskom navigacijom za starije osobe

Klix.ba
Japanski tehnološki gigant Fujitsu napravio je "pametni" štap sa ugrađenom satelitskom navigacijom, koji će starijim osobama pomoći pri kretanju, piše BBC.

Štap nazvan "Next Generation Cane" je dizajniran tako da pomogne starijim ljudima da prate pravi put te da također prate i srčani ritam i tjelesnu temperaturu.

Lokaciju štapa je moguće pratiti putem interneta, a on automatski šalje email porodici korisnika ukoliko registruje da je osoba koja ga koristi pala.

Fujitsu je jedna od kompanija koja traži načine za pomoć starijim osobama. Cilj je da one ostanu pokretljive i uključene u društvena događanja.

Prototip je predstavljen na Mobile World Kongresu u Barceloni, a opremljen je GPS-om, podržava 3G mrežu i WiFi. Na njegovoj ručki je ugrađen LED ekran. Ukoliko je potrebna promjena pravca, štap vibrira, a na ekranu se pojavljuje strelica.

Iako je namijenjen starijim osobama, štap će koristiti i osobama koje su povrijeđene te kojima je potrebna pomoć pri kretanju.

Sve podatke koje prikupi štap šalje na kompjuter, tako da porodica korisnika štapa uvijek može znati njegovu tačnu lokaciju, srčani ritam i temperaturu. Ukoliko štap detektuje nepravilan rad srca, automatski kontaktira hitnu pomoć.

Na Mobile World Kongresu je predstavljen i Fujitsuov smartphone dizajniran za starije osobe. Mobitel nazvan Stylistic koristi Googleov operativni sistem Android, ali je on modificiran za one koji ranije nisu koristili smartphone. Interfejs nudi objašnjenja za svaku funkciju mobitela.

Mobitel također može mijenjati frekvenciju zvuka kako bi ga starije osobe mogle čuti. Tačan datum početka prodaje štapa još uvijek nije poznat, ali se zna da će se smartphone u Evropi pojaviti u junu, najprije u Francuskoj