S ugrađenim osvjetljenjem
34

"Pametna cesta" će moći napajati električne automobile

Klix.ba
Ceste koje svijetle u mraku,a koje bi jednog dana mogle puniti baterije električnih automobila, počet će se koristiti sljedeće godine.

Projekt "Smart Highways" je predstavljen prošlog mjeseca u Holandiji tokom Dutch Design Weeka. Ceste će koristiti najnoviju tehnologiju. Među najambicioznijim idejama za nove ceste su i specijalne trake koje će omogućiti vozačima električnih automobila da napune baterije dok se voze.

Drugi plan je opremiti ceste sijalicama koje štede električnu energiju. Osvjetljenje će postati snažnije kada automobil bude u blizini, a potom će se ugasiti kada automobil prođe.

O ovim idejama se razmišlja već nekoliko godina. Od sljedeće godine će holandske ceste dobiti trake od fotoluminiscentnog praha, koje će se moći puniti sunčevom svjetlošću, a potom tokom noći osvjetljavati cestu u trajanju od deset sati.

Druga tehnologija koja će biti implementirana je dinamična farba osjetljiva na teperaturu koja će led učiniti vidljivim, tako da će vozači znati da je cesta klizava.

Ideje su razvile holadnske kompanije Studio Roosegaarde and Heijmans Infrastructure. Još uvijek nije otkriveno kako će trake za punjenje baterija električnih automobila funkcionisati.

"Umjesto da se fokusiramo na automobile kako bismo poboljšali iskustvo vožnje, Daan Roosegaarde i Heijmans žele modernizirati ceste. Inovativni dizajni, poput ceste koja svijetli u mraku, dinamične boje, interaktivnog osvjetljenja i slični će biti realizovani u narednim godinama", saopćili su kreatori inovativnih ideja.