Oružje i Android idu zajedno
0

Pakistanska vojska pravi svoju verziju iPada

Sarajevo-x.com
Unutar kompleksa pakistanskih zračnih snaga, u kojem se prave borbeni avioni i oružje, radi se i na jednoj verziji iPada.

Uređaj je kombinacija pakistanskog inžinjeringa i kineskog hardvera. Smatra se da će poboljšati ekonomiju i samopoštovanje Pakistanaca. Kada se ne radi na programima odbrane, inžinjeri sklapaju PACPAD 1.

"Original je iPad, a kopija je PACPAD", rekao je Mohammad Imran koji prodaje uređaj u svojoj prodavnici kompjutera i mobitela u Rawalpindiju, gradu koji nije mnogo udaljen od Kamre i Doma Pakistanske vojske.

Uređaj ima operativni sistem Android 2.3, koji je besplatan proizvod kompanije Google. PACPAD 1 košta oko 200 dolara, što ga čini više nego duplo jeftinijim od Appleovih i Samsungovih uređaja, a jeftiniji je i od kineskih tablet kompjutera na tržištu.

PAC je skraćenica za Pakistanski aeronautički kompleks, gdje se ovaj uređaj pravi. PAC pravi i e-readere i male laptope.

Kinu smatraju bliskim saveznikom Pakistana, dok SAD, uprkos ogromnim ulaganjima, i dalje smatraju neprijateljem.

Tržište jeftinih tablet kompjutera sa operativnim sistemom Android se brzo širi svijetom, a fabrike u Kini zadovoljavaju potraživanja. Prošle godine je indijska kompanija proizvela tablet Aakash, koji košta samo 50 dolara, kupovali su ga učenici i studenti.

Druga generacija PACPAD-a će biti u prodaji za tri mjeseca, a moći će se spojiti na internet putem mobilne mreže. Dnevno će se proizvoditi oko 1.000 ovih uređaja.

Tokom testa je ustanovljeno da ekran veličine 7 inča odlično radi, a da zaslon reaguje izuzetno precizno.

Vezani članci