Uklonjene sporne karikature
0

Pakistan ukinuo blokadu Facebooka

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Vlasti Pakistana odlučile su u ponedjeljak ukinuti zabranu Facebooka u toj zemlji, nakon što su administratori ove društvene mreže uklonili sporni sadržaj i uputili izvinjenje zbog osnovane grupe koja vrijeđa osjećaje muslimana, javlja AP.

Podsjetimo, pakistanske vlasti su 19. maja nakon naredbe tamošnjeg suda blokirale Facebook zbog osnovane grupe na kojoj se korisnici pozivaju da postave karikature poslanika Muhammeda.

"Kao odgovor na naše protest administracija Facebooka uputila je izvinjenje, te nas informisala da je sav sporni materijal uklonjen", rekao je Najibullah Malik, sekretar Ministarstva za informisanje i tehnologiju Pakistana.

Uprava Facebooka, kaže Malik, uvjerila je vladu Pakistana da se nešto slično u budućnosti neće dogoditi. Zbog istog razloga su vlasti u Bangladešu u nedjelju odlučile blokirati Facebook, rekavši da će ukinuti blokadu ako uvredljiv sadržaj bude uklonjen.

Sporna grupa nazvana "Everybody Draw Mohammed Day" poticala je korisnike mreže da 20. maja dostave karikature poslanika, a inicijativa je pokrenuta nakon upućenih prijetnji tvorcima animirane TV serije "South Park".

Pakistanci su zaprijetili da će ubuduće blokirati svaku internet stranicu na kojoj bude korišten sadržaj koji vrijeđa muslimane.