Reakcija mladih informatičara
0

Pakistan pokrenuo svoju verziju Facebooka

Sarajevo-x.com
U Pakistanu je osnovana verzija Facebooka namijenjena muslimanima, nakon što je popularna stranica za društveno umrežavanje blokirana u toj zemlji zbog grupe koja je pozivala na crtanje karikatura poslanika Muhameda.

Šest mladih informattčara iz grada Lahore kreirali su MillatFacebook, stranicu koja bi trebala postati središte komunikacije brojnih muslimana širom svijeta.

Omar Zaheer Meer, jedan od osnivača stranice, istakao je kako se od srijede, kada je pokrenuta stranica, registrovalo preko 8.000 korisnika.

MillatFacebook je zapravo reakcija na negodovanje zbog objave karikatura poslanika Muhameda, ali je i alternativa stranici koja je posljednjih sedmica kritikovana zbog propusta u opcijama za kontrolu sadržaja, onosno privatnosti.

"Ovime pokazujemo da smo nezavisni u tehnološkom smislu, ali i da ne dopuštamo da zarađuju na nama, a istovremeno ne pokazuju nimalo poštovanja prema našim stavovima", naveli su osnivači stranice ističući kako se na njihovoj stranici mogu registrovati i osobe druge vjere ukoliko poštuju islam.

Ipak, lokalni mediji već su kritikovali osnivanje ove stranice, a ni tehnološke recenzije im nisu naklonjene.

"Kvalitet korisničkog iskustva je tako loš da ne zaslužuju ni skromni naziv 'klon Facebooka'", novodi Express Tribune.

No, to ipak ne spječava brojne mlade Pakistance da postanu članovi prve internet mreže u svojoj zemlji.