Tehnologija
153

Ovo su najbolji "pametni" mobiteli na svijetu

Klix.ba
Ukoliko ste u potrazi za novim smartphoneom, onda će vam definitivno koristiti informacije o trenutno najboljim uređajima na tržištu. Američki sajt Business Insider je napravio listu 19 najboljih.
BlackBerry Q10
BlackBerry Q10

19. BlackBerry Q10

Ukoliko ste još uvijek "zaljubljeni" u mobitele s fizičkom tipkovnicom, onda je BlackBerry Q10 savršen izbor za vas. Loša strana ovog smartphonea je što nema posebno širok izbor aplikacija.

Motorola Moto E
Motorola Moto E

18. Motorola Moto E

Ako želite funkcionalan i poprilično jeftin mobitel, Motorola Moto E je dobar izbor. Njegova cijena je 129 dolara.

LG G Flex
LG G Flex

17. LG G Flex

LG je predstavio prvi smartphone sa zaobljenim ekranom, a to je G Flex. Ovaj uređaj ima veliki 6-inčni ekran, a njegovo kućište je napravljeno od materijala koji se sam obnavlja. Rezolucija je mnogo manja od Appleovih i Samsungovih mobitela, tako da fotografije, tekst i video izgledaju lošije. LG-jev korisnički interfejs za Android je također neprivlačan.

LG G2
LG G2

16. LG G2

G2 je trenutno najbolji LG-jev smartphone. Ima prekrasan 5-inčni ekran, ali ima manu u dizajnu. Dugme za paljenje i gašenje, kao i dugmad za zvuk su smješteni sa stražnje strane uređaja, zbog čega ih je, barem u početku, nezgodno koristiti.

HTC One Max
HTC One Max

15. HTC One Max

HTC One Max je HTC-ov prvi phablet. Dobio je 5,9-inčni ekran i senzor za otisak prsta, pomoću kojeg se otključava. Atraktivni uređaj je napravljen od metala, poprilično je debeo i težak, najljepši je phablet koji možete kupiti, ali ne i najbolji.

Samsung Galaxy S4
Samsung Galaxy S4

14. Samsung Galaxy S4

Samsungov vrhunski mobitel iz prošle godine je zamijenjen Galaxyjem S5, ali je još uvijek odličan. Ima veliki ekran i prodaje s epo pristupačnoj cijeni.

iPhone 5C
iPhone 5C

13. iPhone 5C

Appleov iPhone 5C je stigao na tržište kada i iPhone 5S, nešto je jeftiniji, a ima gotovo iste specifikacije kao i iPhone 5 iz 2012. godine. Moguće ga je dobiti u različitim bojama.

HTC One
HTC One

12. HTC One

HTC-ov najbolji mobitel iz prošle godine je popularan i danas. Jedan je od najljepših smartphonea ikada napravljenih. Dobio je dobru kameru i 4,7-inčni ekran. Sada kada je novi One na tržištu, "stari" možete dobiti jeftinije.

Nokia Lumia Icon
Nokia Lumia Icon

11. Nokia Lumia Icon

Nokia Lumia Icon je smartphone sa operativnim sistemom Windows. Ne radi se o posebno atraktivnom mobitelu, ali ima sjajnu kameru.

Nokia Lumia 1020
Nokia Lumia 1020

10. Nokia Lumia 1020

Većina smatra da je Nokia Lumia 1020 najbolji mobitel sa operativnim sistemom Windows koji je dostupan na tržištu. Ima bolju kameru od svih ostalih smartphonea.

Nokia Lumia 1520
Nokia Lumia 1520

9. Nokia Lumia 1520

Lumia 1520 je prvi phablet sa operativnim sistemom Windows Phone, koji je ikada napravljen. Ima 6-inčni ekran.

Samsung Galaxy Note 3
Samsung Galaxy Note 3

8.Samsung Galaxy Note 3

Samsung je popularizirao phablete svojim Galaxy Noteom proizvedenim prije dvije godine. Sada je phablet prisutan kao treća generacija u vidu Galaxy Notea 3- Dobio je 5,7-inčni ekran, a tanji je i lakši od prethodnog modela. Dobio je i olovku S Pen za crtanje i pisanje bilješki. Ovo je najbolji phablet koji možete kupiti. Novi Galaxy Note stiže na tržište u septembru.

Motorola Moto X
Motorola Moto X

7. Motorola Moto X

Moto X je jedan od najboljih mobitela sa OS Android. Kompanija Motorola je pripremila i dodatke za Android, kao što je lakše provjeravanje notifikacija na zaslonu i pokretanje kamere uvrtanjem mobitela.

Google Nexus 5
Google Nexus 5

6. Google Nexus 5

Nexus 5 je najbolji Googleov smartphone, koji je napravljen u saradnji s kompanijom LG. Poput ostalih Nexus uređaja, Nexus 5 ima čistu verziju Androida, što znaći da nećete pronaći nikakve modifikacije softvera. Osim toga, softver s enadograđuje brže nego kod ostalih uređaja sa Androidom. Cijena je također snažan adut, jer je Nexus 5 jeftiniji od ostalih vrhunskih smartphonea. Jedini nedostatak je ne tako sjajna kamera.

Samsung Galaxy S5
Samsung Galaxy S5

5. Samsung Galaxy S5

Samsungov novi najbolji smartphone je Galaxy S5. On predstavlja znatno poboljšanje u odnosu na prošlogodišnji model. Kompanija se fokusirala na stvari koje su zaista potrebne korisnicima. Uređaj ima najbolji 5,1-inčni ekran, koji je ikada napravljen za smartphone. Kamera je također veoma dobra. No, ukoliko ne volite plastične mobitele, potražite neki drugi uređaj.

OnePlus One
OnePlus One

4. OnePlus One

OnePlus one je smartphone sa ogromnim 5,5-inčnim ekranom, odličnim softverom i specifikacijama. Košta oko 300 dolara i dosta je jeftiniji u odnosu na druge vrhunske mobitele poput iPhonea 5S i Galaxyja S5, koji koštaju barem 650 dolara.

Nedostatak je to što su zalihe nedovoljne.

HTC One (M8)
HTC One (M8)

3. HTC One (M8)

HTC-ov One je najbolji smartphone s Androidom koji možete kuptiti. Odlikuje ga prelijep dizajn, visokokvalitetno metalno kućište i sjajna stražnja kamera, čije je fotografije moguće naknadno uređivati i mijenjati fokus.

HTC One (M8) Google Edition
HTC One (M8) Google Edition

2. HTC One (M8) Google Edition

HTC se udružio s Googleom kako bi napravio Google Edition verziju smartphonea One (M8). Nadogradnje softvera stižu direktno od Googlea. Ako želite odličan smartphone sa najboljim Android iskustvom, ovo je uređaj koji trebate kupiti.

iPhone 5S
iPhone 5S

1. iPhone 5S

Za većinu ljudi je iPhone 5S najbolji smartphone na svijetu. On ima sjajan dizajn, korisne opcije i širok izbor aplikacija. Izgleda gotovo identično iPhoneu 5, ali ima bolju kameru i senzor za otisak prsta, koji omogućava otključavanje mobitela.