Tehnologija
15

Ovo je Liam, mašina stvorena da uništava iPhone

Piše: I. P.
Američka kompanija Apple danas je predstavila nove proizvode i dodatke iz porodice iPhonea, iPada i hi-tech sata Apple Watcha.

Direktor Applea Tim Cook je vodio dugo najavljivanu prezentaciju u kalifornijsom gradu Cupertinu. Prezentacija je bila obavijena velom tajne, ali to nije spriječilo da dobro informisani pojedinci iznesu svoje mišljenje o tome šta je sljedeći Appleov proizvod.

Ali prije svega, Apple je predstavio dva projekta pod nazivom Environment i Health ili Okolina i Zdravlje. Environment se bazira na reciklaži postojećih Appleovih proizvoda kako bi se štedjelo na ograničenim resursima, usput predstavljajući mašinu Liam koja je dizajnirana kako bi rastavila iPhone na njegove osnovne dijelove koji se potom šalju na reciklažu.

Kada dođe vrijeme "smrti uređaja", Liam rastavi iPhone kako bi se njegovi dijelovi mogli ponovo koristiti. Na taj način Liam spašava kobalt i litijum iz baterija, spašava zlato i bakar iz kamere, te srebro i platinu sa matične ploče.

Trenutno, Apple spomenute reciklirane sirovine ne koristi za kreiranje novih uređaja, ali je to svakako postavljeno kao krajnji cilj kompanije.

S druge strane, Health je baziran na razvoju aplikacija koje se koriste u organiziranju medicinskih istraživanja raznih bolesti kroz sakupljanje podataka o stanju pacijenata. Aplikacije koriste vlasnici iPhonea koji boluju od bolesti koje još uvijek nisu u potpunosti shvatljive modernoj medicini. Apple na ovaj način želi pomoći u sakupljanju podataka kako bi se pospješilo liječenje stanja kao što je Parkinsonova bolest, a sve kroz aplikacije CareKit.