Tehnologija
0

Ovisnik o online igrama preminuo nakon sedmodnevnog online maratona

Sarajevo-x.com
Gojazni 26-godišnji mladić iz Kine preminuo je nakon online gaming maratona tokom praznika Lunarne nove godine, saopćili su u srijedu kineski mediji.

Mladić iz sjevernoistočne kineske provincije Liaoning koji teži 150 kg kolabrirao je u subotu, posljednjeg dana kineskog praznika, nakon što je proveo gotovo svih sedam dana odmora igrajući se na internetu.

Lokalni učitelj Xu Yan je izjavio kako, zbog monotonog života tokom dugih praznika, mnoge osobe polude za kompjuterskim igricama kao jedinim izvorom zabave.

"Postoje samo dvije opcije: TV ili kompjuter. Šta drugo da radim za vrijeme praznika kada su sve prodavnice i kafići zatvoreni?", objasnio je Xu.

Kina se posljednjih godina suočava sa alarmantnim porastom tinejdžera i mladih osoba koji su potpuno ovisni o internetu, uprkos nastojanjima da se maloljetnicima zabrani pristup internet klubovima, te ograniči vrijeme za igranje na internetu.

U Kini trenutno ima 20 miliona maloljetnih internet korisnika, a njih 2,6 miliona ili 13% su klasificirani kao ovisnici.