Izum francuskih dizajnera
16

VIDEO / Overade sklopiva kaciga za sigurnost biciklista

Klix.ba
Biciklističke kacige vjerovatno nisu nikome drage iako su veoma važne za sigurnost u vožnji. Mnogi ih smatraju nepraktičnim i ružnim zbog njihove veličine, no, francuski dizajneri imaju rješenje.

Dizajner Philippe Arrouar i njegov partner Clement Cailleau su dizajnirali sklopivu kacigu Overade za koju se nadaju da će vratiti sigurnost na ceste. Radi se o kvalitetnoj kacigi koja štiti glavu bicikliste, ali i prostor kada je on ne koristi. Kaciga se može sklopiti na trećinu od originalne veličine tako da lako može stati u torbu.

Dizajneri su problem s običnim kacigama uočili 2007. godine kada se u Parizu pojavila usluga iznajmljivanja bicikala. Mnogi biciklisti uopće nisu nosili kacige, a kao razlog su naveli to što su neudobne i što nemaju atraktivan izgled te što ih je teško odložiti kada se ne koriste.

Kacigu je moguće naručiti na stranici Ulule.com, a početna cijena je 97 dolara. Dizajneri rade na viziru koji se može ukloniti te na zaštiti od kiše i snijega. Kaciga će biti ponuđena u crnoj ili bijeloj boji, a pravit će se od ABS plastike.