Umanjenje kvaliteta mjerenja
2

Otkriveno prvo oštećenje na Curiosityju

SRNA
NASA je saopštila da je uočila prvi problem na robotskom vozilu Curiosity na Marsu i da je riječ o oštećenju senzora za vjetar, što će umanjiti kvalitet pojedinih mjerenja.

Inženjeri su zaključili da je robot zadobio udarac od komada stijene, vjerovatno kada je aktivirao rakete za usporenje prilikom slijetanja, i su tada prekinute žice na senzoru za očitavanje podataka o vjetru sa jedne strane vozila.

Na roveru postoji još jedan ovakav senzor, ali će seda biti teže očitati pravac i brzinu vjetra. "Radimo na tome da funkcionalnost bude što je moguće veća", rekao je novinarima Javier Gomez-Elvira, glavni istražitelj za pokvarene isntrumente.

Meteorološka stanica koja je ugrađena na Curiosity je španske proizvodnje i služi za mjerenje površinske temperature, vazdušnog pritiska i vlažnosti, brzine i pravca vjetra, kao i količine ultraljubičaste radijacije koja stiže do površine Marsa.

Inženjeri privode kraji testove sistema na vozilu poslije slijetanja prije dvije sedmice i pripremaju se za slanje komandi za prvu vožnju.

"Krenut ćemo naprijed nekoliko metara, okrenuti se u mjestu za oko 90 stepeni i potom se vratiti. Trebalo bi da ostavimo tragove na tlu", izjavio je upravnik misije Mike Watkins.

Curiosity će funkcionisati na Marsu najmanje dvije zemaljske godine i za to vrijeme će tragati za dokazima da su na planeti nekada postojali uslovi koji su omogućavali mikrobiološki život.

Temperatura u krateru Gale, u koji se rover spustio, je oko 2,7 stepeni Celzijusovih u vrijema marsovskog podneva, dok preko noći pada na minus 75 stepeni, prenio je BBC.

Drugi inženjerski uspjeh ove sedmice bilo je otpakivanje Curiosityjeve robotske ruke, koja u sebi nosi alat težine 30 kilograma, a na svom kraju ima bušilicu koju će koristiti za uzimanje uzoraka tla.