Tehnologija
0

Otkriveno ko stoji iza bloga "Fake Steve Jobs"

Sarajevo-x.com
Identitet blogera koji je sebe nazivao "Fake Steve Jobs" (Lažni Steve Jobs) i koji je, parodiranjem Appleovog izvršnog direktora, zabavljao čitavu Silikonsku dolinu, otkrio je svoj identitet u nedjelju. Riječ je o Danu Lyonsu, uredniku Forbes poslovnog magazina.

Dan Lyons, viši urednik u Forbesu, priznao je kako on osoba koja stoji iza bloga "Fake Steve Jobs". Do priznanja je došlo nakon što je reporter New York Timesa uočio sličnost između pisanja na blogu i Lyonovih objavljivanih tekstova te ga pitao da li je on osoba koja stoji iza tog satiričnog bloga..

Lyons je za Times rekao kako je započeo lažni blog da bi ukazao i ismijao nedostatak iskrenosti na sve većem broju blogova velikih korporativnih direktora, čija je jedina svrha privlačenje medijske pažnje.

Forbes.com je potvrdio Timesovu priču te na svoje stranice postavio audio intervju sa Lyonsom, koji živi blizu Bostona i koji je uspio izbjegavati medijske istražitelje više od godinu dana.

"Nadao sam se da ću ostati anoniman još neko vrijeme, ali sa druge strane znam da anonimnost nije mogla trajati vječno. Moralo to se desiti jednom", rekao je Lyons.

"Nadam se da ovo 'otkriće' neće pokvariti zabavu svim onim redovnim posjetiocima bloga", dodao je Dan.

The Secret Diary of Steve Jobs