SMS intervju za BBC
22

Otac SMS-a Matti Makkonen: Ne koristim skraćenice, volim pisati duge poruke

Klix.ba
Matti Makkonen
Matti Makkonen
Inžinjer Matti Makkonen je 3. decembra 1992. godine putem kompjutera na mobilni uređaj poslao SMS u kojem je pisalo "Sretan Božić", preko britanske mreže Vodafone.

Makkonen je poznat kao "otac SMS-a". On ne voli taj nadimak jer smatra da su i drugi zaslužni za razvoj potrebne tehnologije. On vrlo rijetko pristaje na intervju, ali je odgovorio na pitanja BBC-u, kako drugačije, nego putem SMS-a. Sa Makkonenom se dopisivao novinar BBC-a Leo Kellon.

Prošle godine je poslano oko osam biliona SMS-ova. Da li ste prije 20 godina mislili da će SMS postati popularan? Za šta ste smatrali da će se koristiti?

Na SMS sam u to vrijeme gledao kao na jednu od mogućnosti u revolucionarnom sistemu mobile komunikacije. Smatrao sam da će postati veoma koristan za brzu poslovnu komunikaciju.

Nikada niste dobili novac jer niste patentirali svoju ideju. Da li žalite zbog toga ili vam je drago što je ideja uspjela?

Nisam smatrao da sam ja prvi došao na ideju o SMS-u, ali sam jedna od prvih osoba koja je razumjela potrebu za njim. Drago mi je što je posao uspješno obavljen.

Nazivaju vas "ocem SMS-a" za čije otkrivanje identiteta su zaslužni novinari. Zašto ne govorite o svom izumu?

Ne smatram SMS vlastitim dostignućem. To je rezultat timskog rada i različitih ideja.

Znate li pisati skraćenice?

Ne. Moja strast je pisati duge poruke.

Šta mislite o ljudima koji koriste skraćenice? Mrzite li to? Ne, ne mrzim. SMS se zapravo može smatrati načinom razvoja jezika. Više simbola, manje karaktera.

Šta mislite o sextingu? Neke slavne ličnosti su zažalile zbog toga.

Privatne poruke slavnih osoba ne trebaju biti tema javnih razgovora. Privatnost pripada telekomunikacijama kao što je slučaj sa privatnim pismima.

Da li imate problema sa spamom? Nemam. Finski zakoni su dobri. Marketinške poruke su dozvoljene samo ako ih vi dopustite. Pozivi su češći problem.

Da li preferirate mobitele s običnom tastaturom ili touchscreenom?

Volim mobitele sa touchscreenom. Dovoljno su spori da mogu razmisliti i ponekad izmijeniti ono što sam već napisao.

Da li će SMS preživjeti i sljedećih 20 godina ili će Facebook, Skype i druge usluge za razmjenu poruka preuzeti glavnu ulogu?

Dvadeset godina je dug period. Vjerujem da će takav oblik komunikacije zauvijek živjeti, ali možda ne pod imenom SMS.

Vašu ideju SMS-a i prvu poslanu poruku dijeli osam godina. Da li ste iznenađeni što je prošlo toliko godina?

Ne. Smatrao sam se kupcem koji je primijetio potrebu. Bio sam sretan zbog razvoja. Mislim da je pravo rođenje ove usluge zapravo bilo kada je Nokia predstavila novi mobitel koji je imao mogućnost razmjenjivanja poruka. Bila je to Nokia 2010 iz 1994. godine. Imate li nekih velikih ideja za budućnost?

To nije moja ideja, ali integrisanje ekrana mobitela u naočale bi bilo zaista korisno.