Postignut dogovor
0

Osnivači Skypea povukli tužbu protiv eBaya

Sarajevo-x.com
Kompanija eBay postigla je dogovor sa osnivačima Skypea, zbog čije tužbe došlo do problema s prodajom dijela ovog servisa za internetsko telefoniranje grupi investitora za dvije milijarde dolara.

Ebay je izvijestio da je postignut dogovor sa Niklasom Zennstrom i Janusom Friisom, vlasnicima firme Joltid Ltd. oko spornih autorskih prava nad softverom.

Naime, oni su tvrdili da je firma Skype koristila njihovu tehnologiju bez odobrenja.

Tužba je podignuta baš u vrijeme prodaje Skypea grupi investitora, no eBay je uspio riješiti cijelu tu situaciju nudeći Zennstromu i Friisu 14 posto udjela u Skypeu.

Nakon ovog dogovora Zennstrom i Friis, te grupa investitora će posjedovati 56 posto Skypea, dok će eBay zadržati 30 posto.

Inače, Zennstrom i Friis su u septembru ove godine, odmah nakon tužbe protv eBaya, podigli tužbu i protiv nekadašnjeg partnera Mikea Volpija koji je sada partner u Index Venturesu, jedne od investicijskih firmi koje planiraju kupiti Skype.

No, eBay je potvrdio da Index Ventures više nije dio skupine kupaca, jer kako se navodi 'ne odgovara kriterijumima ulaganja'.

Dogovor o prodaji Skypea bit će okončan do kraja godine.