Tehnologija
25

VIDEO / Osmišljene rukavice koje znakovni jezik pretvaraju u govor

Klix.ba
Tri studenta iz Ukrajine su napravili rukavice sa senzorima, koje uz pomoć aplikacije, jezik gluhonijemih pretvaraju u govor. Ove rukavice su osvojile prvo mjesto na Microsoftovom Imagine Kupu za 2012. godinu, koji je ove sedmice održan u Sidneju u Australiji.

Ukrajinci su pobijedili u kategoriji u kojoj se takmičilo 350 studenata iz 75 zemalja. Ove rukavice gluhonijemim i osobama sa oštećenim sluhom omogućavaju da komuniciraju sa osobama koje ne razumiju znakovni jezik, prenosi Mashable.

"Nedavno smo u jednom marketu vidjeli da je jedna radnica imala problema prilikom komunikacije sa gluhonijemom osobom i pomislili smo kako bi bilo lijepo kada bi postojao neki uređaj kojim bi se prevazišla ta barijera. Uskoro smo shvatili da nigdje ne postoji nešto slično. Prilikom razgovora sa gluhonijemim osobama iz naše škole smo potvrdili da bi takav uređaj zaista pomogao prilikom komunikacije između njih i ostatka svijeta", pisalo je na njihovoj prijavi za takmičenje.

Rukavice su fleksibilne i lako se koriste. Jeftine su za proizvodnju. Svaka rukavica posjeduje 15 senzora. Senzori dešifriraju pokrete napravljene u zraku, a aplikacija "Enable Talk" prevodi te pokrete u govor.

Nagrada od 25.000 dolara pokriva više od polovine potrebnog novca za pretproizvodnju.