Tehnologija
0

Online video prerasta u pravu televiziju

Sarajevo-x.com
Kada govorimo o gledanju videoklipova na Internetu, onda mislimo na male okvire playera u kojim se video emituje. Kod takvih klipova morate sjediti ispred monitora ako želite sve to lijepo da vidite. Ipak, nova generacija stranica za online video nosi "vjetrove promjene".

Neke od najiščekivanijih web stranica svoj model rada oblikuju prema iskustvu gledanja televizije. Njihova želja je da slika koju emituju pokrije čitavu površinu ekrana. Ovakve stranice se oslanjaju na softver koji će uvećavati cijeli interfejs tako da slika ispuni čitav ekran, ali ne izgubi na kvaliteti.

Nosioci ovog novog vala aplikacija biće Joost, VeohTV i Babelgum. Iako su sve tri u fazi testiranja, pompa koja se počinje dizati oko njih mnoge uvjerava da će upravo te stranice donijeti očekivani veliki napredak u online videu koji je bio neizbježan.

Svima nam poznati YouTube nudi opciju povećanja videa na čitav ekran, no sam videoklip gubi na kvaliteti kada se to napravi. Ipak, namjena mu je da ostane u tom malom prozoru te da takve videoklipove korisnici postavljaju na blogove, forume i sl.