Tehnologija
8

Olimpijske igre u Riju će snimati "najpametnije" sportske kamere svih vremena

Klix.ba
Fotografska agencija Getty Images je zvanična agencija Međunarodnog olimpijskog komiteta (IOC), a tokom ovogodišnjih Olimpijskih igara u Riju će koristiti potpuno novu robotsku tehnologiju koju je razvila kompanija Mark Roberts Motion Control, kako bi se poboljšala efikasnost fotografa na različitim događajima.

Kamere i fotoaparati na daljinsko upravljanje nisu ništa novo za fotografe. Profesionalci već rutinski povezuju kamere kako bi određeni događaj pokrili iz što više uglova. Fotografi će na OI koristiti radiotransmitere povezane s odgovarajućim transmiterom na glavnoj ručnoj kameri. Kada fotograf pritisne dugme na jednoj, aktivirat će sve ostale povezane kamere.

No, jednom kada fotograf postavi ugao i kompoziciju udaljenih kamera, on nema mogućnost da pravi promjene fokusa i ekspozicije. Međutim, tu nastupa kompanija MRMC koja proizvodi robotske kranove za kamere. Ona trenutno u saradnji s kompanijom Nikon testira peti prototip robota za fiksne kamere. Agencija Getty planira koristiti novu tehnologiju na 20 olimpijskih borilišta ovog ljeta. Tokom testiranja su kran i kamera pratili košarkaše koji su se kretali parketom njujorškog Chelsea Piers sportskog centra.

Novi kranovi će omogućiti fotografima da fotografišu i snimaju događaje s mnogo više kontrole nad sekundarnim kamerama nego što je bio slučaj ranije. Moći će mijenjati poziciju kamere, ugao i slično.

Fotograf će svim kamerama upravljati pomoću MRMC softvera na tabletu ili kompjuteru.

Getty je počeo već ranije uvoditi robotsku tehnologiju, a sličan kran je korišten za pokrivanje dodjele Oscara.