Tehnologija
0

Okrugli sto o evropskoj viziji elektronske infrastrukture i e-nauke

FENA
U Sarajevu je danas održan okrugli sto o evropskoj i regionalnoj viziji elektronske infrastrukture i e-nauke, a organizator skupa bio je SEE-GRID-2, projekt koji sponzorira Evropska komisija.

SEE-GRID-2 je ključni projekt koji teži ka poboljšanju digitalne povezanosti u regionu i s ostatkom kontinenta i pomogao je uspostavljanju tzv. Grid infrastrukture u BiH, to jeste umreženih centara za obradu podataka koji su uvezani s Grid infrastrukturom jugoistočne Evrope.

Ovu inicijativu koordinirana GRNET (Grčke istraživačke i tehničke mreže), a konzorcij projekta se sastoji od predstavnika Albanije, Bosne i Hercegovine Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Mađarske, Moldavije, Rumunije, Srbije, Crne Gore, Turske i Evropskog centra za nuklearnu fiziku (CERN) u savjetodavnoj ulozi.

Kako je izjavio danas na konferenciji za novinare Novica Nosović, s Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, u ovaj projekt krenulo se prije dvije godine, a u njega su već uključeni neki fakulteti iz Banje Luke i Sarajeva.

-Kod nas se znači još uspostavlja ta infrastruktura, ali ona će biti dostupna univerzitetima i istraživačkim grupama i mislim da je to jedan jeftin način da se u BiH zadrže mladi školovani kadrovi koji žele pokazati svoje znanje, kazao je Nosović.

Također je dodao da je BiH trenutno na začelju u Evropi po obimu te infrastrukture, posebno naglasivši da se radi o državnoj infrastrukturi, te da, stoga, očekuje da i država nešto uloži u taj projekt.

Na okruglom stolu su uz raspravu detaljnije predstavljena i neka regionalna dostignuća digitalnog uvezivanja i viđenja o tome iz ugla industrije.