Tehnologija
8

Odbačena presuda: Nastavlja se pravna bitka Samsunga i Applea

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Vrhovni sud SAD-a odbacio je presudu Apelacionog suda kojom južnokorejski tehnološki div Samsung treba platiti Appleu odštetu od 299 miliona dolara (oko 546 miliona KM) u sporu vezanom za krađu dizajna iPhonea.

Pravna bitka dvije kompanije traje od 2011. godine, kada je Apple tužio Samsung, a nakon odbijanja posljednje presude slučaj je prebačen na niži sud koji treba odlučiti koliko će Samsung morati platiti u ovom sporu.

Nakon suđenja održanog 2012. godine sud je odredio da Samsung isplati odštetu Appleu od 930 miliona dolara. Apelacioni sud je 2015. godine potvrdio je da je Samsung prekršio zakon, ali je smanjio iznos odštete za 382 miliona dolara jer je utvrdio da izgled iPhonea nije mogao biti zaštićen patentom.

Sutkinja Sonia Sotomayor rekla je da Apple možda neće morati platiti za sav profit koji je zaradio sa svojih 11 modela, jer je sporno pitanje samo mali dio uređaja, a ni zakon ne zahtijeva da naknada bude zasnovana na cijelom proizvodu.

Vrhovni sud nije naveo na koji način će se računati šteta, a sutkinja Sotomayor je rekla da odluku o tome trebaju donijeti sudije nižeg suda.