Najnovije iz Japana
0

Od sada i terapija melodijama za mobitele

Sarajevo-x.com
Japan je daleko ispred ostatka svijeta u korištenju mobilnih tehnologija. U ovoj zemlji već odavno se koriste telefoni na kojima se može gledati TV program dok se u mnogim trgovinama putem telefona može plaćati, jednostavnim prelaskom aparata ispred senzora. Najnoviji japanski izum je terapija melodijama za mobitele, javlja BBC.

Kompanija Japan Ringing Tone Laboratory je razvila nešto što naziva lijekom za bolesti, posebno u ovo proljetno vrijeme kada se razvijaju mnoge prehlade uzrokovane polenom.

Za to će ljudima, navode u ovoj kompaniji, pomoći samo jedan telefonski poziv na njihov mobilni telefon, gdje će zvuk rastjerati udahnuti polen ukoliko korisnik drži mobitel ispred nosa.

Druga melodija koja navodni liječi odnosi se na ljude koji žele izgubiti kilograme.

Ova japanska kompanija čak je izumila i uređaj nazvan "Bow-lingual" koji, tvrde njeni predstavnici, može interpretirati značenje lajanja pasa.

No, sada se specijalizirala za melodije za mobitele. Postoji niz skrojenih rješenja i za ljude sa različitim horoskopskim znacima.

Druga kompanija, Index, koja dostavlja ove sadržaje korisnicima, navodi da terapeutsko djelovanje melodija jeste "malo nedokazano", ali da broj preuzimanja tonova na tržištu možda sugerira da će ipak biti u pravu.