Tehnologija
138

Od Facebooka zatraženi podaci 38.000 korisnika, iz BiH za 11 osoba

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Vlade 74 zemlje svijeta zatražile su od Facebooka podatke o 38.000 korisnika u prvoj polovini 2013. godine, navodi ova kompanija.

Više od polovine zahtjeva su došli iz SAD-a, dok je iz BiH stiglo četiri zahtjeva za 11 korisnika.

Ukupno 74 zemlje zatražile su podatke o Facebook korisnicima u prvih šest mjeseci ove godine.

Društvena mreža je među posljednjim koja je objavila informacije o ovakvoj vrsti zahtjeva nakon što je zviždač Edward Snowden otkrio da SAD i dalje prati privatno korištenje ineterneta.

Microsoft i Google su prethodno objavili iste podatke.

Američki agenti uputili su blizu 12.000 zahtjeva za informacije o oko 21.000 korisnika. Facebook im je predao podatke za 79 posto zahtjeva.

Uposlenik Facebooka Colin Stretch kazao je kako je kompanija odlučila objaviti ove podatke kako bi bili sigurni da ljudi koji koriste njihove servise razumiju prirodu i opseg zahtjeva koje primaju.

Kazao je kako društvena mreža može omogućiti više informacija pravosudnim organima u budućnosti.

"Vjerujemo da je, dok vlade imaju važnu odgovornost da čuvaju sigurnost ljudi, moguće to uraditi na transparenatna način. Pozivamo vlade da omoguće veću transparentnost u njihovim pokušajima da sačuvaju javnu sigurnost", dodao je.

Na drugom mjestu po broju zahtjeva je Indija, potom Velika Britanija i Njemačka.

Facebook je izjavio kako je dobio i zahtjeve Rusije i Južnoafričke Republike ali da nisu mogli odgovoriti na njih.

Turska je poslala 96 zahtjeva za oko 173 osobe.

"Nismo dali informacije o turskim demonstrantima, ali smo dali informacije koje se tiču ugrožavanja djece", rekla je glasnogovornika Facebooka Sarah Feinberg.

Facebook i druge tehnološke kompanije su na meti kritika zbog toga što pomažu Agencijama za nacionalnu sigurnost koje tajno prikupljaju podatke o krisnicima.