Tehnologija
5

Hakeri objavili dva miliona lozinki korisnika Facebooka, Twittera i Googlea

Klix.ba
Hakeri su ukrali i na internetu objavili više od dva miliona lozinki popularnih društvenih mreža poput Facebooka, Twittera, Googlea i Yahooa.

Kompanija Trusrwave, koja se bavi sigurnosti na internetu, otkrila je obimno prikupljanje podataka, a na svom blogu su naveli kako je botnet Pony odgovoran za prikupljanje informacija sa hiljada računara širom svijeta. Prikupljene informacije uključuju korisničke podatke, e-mail adrese i lozinke.

Ukradeni su pristupni podaci za 1.580.000 web-stranica, zajedno sa 320 hiljada e-mail adresa i 41 hiljadom FTP računa.

"Većina kompromitovanih pristupnih podataka odnosi se na popularne stranice i servise poput Facebooka, Googlea, Yahooa, Twittera, LinkedIna...", saopćili su iz Trustwavea.

Facebook navodi kako nije bilo upada u njihove sisteme i krivicu prebacuju na korisnike koji se nisu pobrinuli za sigurnost svojih pristupnih podataka.

"Čini se da su hakeri napali računare korisnika pomoću ‘zloćudnog’ softvera i prikupili podatke direktno iz njihovih pretraživača", izjavio je glasnogovornik Facebooka.

Iz Twittera su naveli kako su odmah promijenili lozinke profila koji su hakirani.

Analizirajući te profile, kompanija Trustwave je otkrio kako 10 najkorištenijih lozinki ukazuje na to kako korisnici radije biraju lak i brz pristup svojim profilima, umjesto sigurnosti.

Najčešće ukradene lozinke bile su, naravno, one najslabije. Najpopularnije su "123456", "123456789", "1234" i "password".

"Od 30 do 40 posto osoba koristi iste lozinke na različitim stranicama, to je nešto što ne bi smjeli činiti", rekao je sigurnosni istraživač Graham Cluley.